Haris Džinović

Haris u Osijeku

dzinovic-osHaris Đinović rođen je u Sarajevu 1951 god. i već je od rane mladostiimao izuzetan talent za

glazbu – kao pjevač, instrumentalist i kompozitor.

Glazbenu karijeru započeo je pjevajući romsku glazbu sa grupom “Ser e Roma” koja je dospjela u sam vrh popularnosti. Za Harisa su tada rekli da je jedan od najboljih izvođača romske glazbe, iako nije rom. Uslijedila su gostovanja i turneje po zemlji i inozemstvu ( Rusiji, Americi, Kanadi, Zapadnoj Europi….)
1989 god. odlučio se za solističku karijeru i snimio jedan od najboljih albuma narodne glazbe jer su iste pjesme ostale i do danas hitovi. Drugi solistički album izdaje 1991 na kojem se nalaze hitovi ”Poznaćeš me i po mraku”, ”Dajte vina hoću lom” i dr.

Neke od njegovih kompozicija postale su hitovi u izvođenju i drugih pjevača kao pjesma “Ti meni lažeš sve” koja je donijela veliku popularnost Dušku Kulišu.

13. lipnja 1991. godine odlučuje se na svoj prvi veliki solistički koncert. Velika dvorana Sava centra postaje pretijesna da primi sve one koji žele ući. Kao gosti pojavljuju se njegovi prijatelji Zdravko Čolić, Goran Bregović i grupa ”Sar e Roma”.

U svibnju 1992. mora napustiti Bosnu i svoje izbjeglištvo započinje u Beču. U Austriji i Njemačkoj organizira i sudjeluje na prvim humanitarnim koncertima za BiH. 1994. odlazi u Francusku te živi u Cannesu i kratko u Španjolskoj, a 1997. odlazi u Pariz gdje otvara restoran, ali se i dalje intenzivno bavi glazbom.

2000. godine izdaje novi album na kojem je i hit pjesma ” Kako mi nedostaješ”

23.06.2007 godine održava veliki solistički koncert na stadionu Koševo u Sarajevu pred 30.000 posjetitelja. Sa prvim taktovima pjesme ” Ostariću, neću znati” podigao je cijeli stadion na noge te je publika cijeli koncert, bez prestanka pjevala sve njegove velike hitove: ”I tebe sam sit kafano”, “Rano je za tugu”, ”Kako mi nedostaješ”, ”Poznaćeš me i po mraku”, ”Sjećaš li se one noći” i mnoge druge. Kao gosti koncerta pojavljuju se njegovi prijatelji Halid Bešlić i Hari Varešanović sa kojima iste godine gostuje na američko-kanadskoj turneji. Poseban gost na Koševu bio je i populani beogradski pjevač Željko Joksimović na čijem albumu je Haris gostovao u snimanju pjesme: ”Šta će meni više od tog”

2009 izlazi novi CD-a ”Magic” , Haris 11.12. 2010 puni Beogradsku arenu, nedugo potom, zbog velikog interesa, pojavljuje se (zajedno sa Vladom Georgijevskim) u istoj areni i za doček Nove Godine .

06.03.2011. Haris će održati prvi put svoj solistički koncert u Osijeku te s pravom očekujemo da i naša ”Osječka arena” bude prepuna ljubitelja narodne pjesme, sevdalinke i popularnih hitova jednog od najboljih sarajevskih pjevača.

Koncert se održava povodom Dana žena pod nazivom ”Svim ženama” pošto je i sam Haris jednom izjavio da su sve njegove pjesme posvećene ženama.

haris-os-v

Galerija fotografija: